Dalış Bölgeleri - History Rock  
 
Karpaz bölgesindeki ilk dalış noktalarımızdan biri olan History Rock, 4 m derinlikten başlayıp 16 metreye kadar ine bileceğiniz çok enteresan bir resiftir. Çok sığ bir resif olmasına reğmen mağra ve magracıklarla dolu olup çok sayıda hangi döne me ait olduğu bilinmeyen çeşitli antik kalıntılarla bezenmiştir.

Bu dalış noktamızda silah kalıntıları eski taş çapalar anforalar ve benzeri bir çok kalıntı bulunmaktadır bir de çok sığ olduğundan bir saati aşan süreler su altında geçirmeniz mümkün tabi. Uzun uzadıya giden Doğudan Batıya uzanan yaklaşık 80 m uzunluğunda yatay şekilde uzanmış  bir büyük kum tepesini andıran kayalık bir resiftir bu resifin derin kısmına doğru gidildiğinde su yüzeyine çıkan küçük bir ada bulunmaktadır. Bu Dalış noktamızda çok sayıda insan canlısı Orfo, Lagos, Sorgoz, Melana, Karagöz… balıkları tarafından karşılanıyorsunuz. Eğer küçük oyuk ,kovuk ve mağaralara bakmak isterseniz bu dalış noktamız çok ideal bir yerdir.Bu noktamızda dalmayı düşünen dalgıçlara tavsiyem muhakkak küçük bir el feneri ile dalışlarını gerçekleştirmeleridir  ki bu sayede çok sayıda ki saklanmış olan canlıları mağaralar içerisinde görebilsinler. Bu güzel dalış noktamızda 16 m derinliğe ulaşıldığında özelikle Haziran ayında çok sayıda Ahtapot yuvası ile karşılaşıyoruz ,ayni zamanda boyları  iki metreye varan mürenler görmeniz de olasıdır.

Ağustos ayında ise çok sayıda Papağan balığı görmenizde mümkündür.Eğer dalışınızı en dip noktasına gidecek gibi bir planlama yapmışsanız ve kayalık bölgeden çıkıp deniz yosunlarının bulunduğu Kuzey tarafına doğru yüzdüğünüz taktirde Kaplumbağa ve Vatoz görme olasılığınız büyüktür. Kıbrıs’ta yapılacak tüm dalışlarınızda eğer fotoğraf çekmeye meraklıysanız su altı canlıları ürkütülmediği ve zarar verilmediğinden dolayı çok çeşitli canlıları çok yakın metrajdan çekmeniz mümkündür.

Özelikle son iki senedir büyük artış gösteren farklı cinsteki su altı canlılarını nerdeyse her dalışta görmeniz mümkün.Bu farklı su altı canlıları Süveyş kanalından Akdeniz’e geçiyor ve bizlere çok farklı canlılar görme imkanı sağlıyor.İki sene öncesine kadar sadece Kızıldeniz’den çok sayıda farklı balığın ve canlıların geçtiğini sanıyorduk ama yaptığımız araştırmalar sonucunda Atlantik Okyanusu’nda yaşayan bazı türlerin artık Akdeniz’de ve özelikle Kıbrıs çevresinde yaşam alanı bulup ürediklerini tespit etmiş bulunmaktayız.

Yeni türlerden Atlantik Okyanusundan  Akdeniz’e geçen balıklar arasında Atlantic Tripletail, Lobotes ,Surinamensis  sayılabilir.

Atlantic Tripletail
Bu ilginç türü sıkça dalış noktalarımızda görmeye başlamış bulunmaktayız, ve eğer sizler de Kıbrıs’ta dalarken bu türe rastlarsanız hiç şaşırmayın, çünkü sudaki pozisyonu ve duruş şekli genelde baş aşağı ya da yüzeye yakın veya yüzeye paralel durup ölü taklidi yapan bir balıktır.

Birde bu son zamanlarda sıklıkla gördüğümüz kaya balığı çok renkli ve de çok zehirli bir balıktır incitilmediği takdirde insanlara hiçbir zararı yoktur.
Son on beş yıldır Akdeniz’de sıklıkla gördüğümüz Triggerfish, çeşitlilik göstererek tropikal sularda yaşayan çeşitleri artık tüm dalış noktalarında görülmeye başlamıştır.

 
 
 
DALIŞ BÖLGELERİ